– Det här problemet är nytt för oss. Tidigare har vi inte haft den typen av anmälningar, men eftersom vi inte haft fokus på det kan det röra sig om ett stort mörkertal. Nu när vi har sett vad som hänt på Bråvalla kan vi inte bara stå med armarna i kors. Vi måste agera, säger Leif Renholm, projektledare för Luleå Hamnfestival.
Läs mer: Hamnfestival med nolltolerans mot sexuellt ofredande
I helgen arrangerades festivalen Putte i parken i Karlstad. På söndagen hade 23 anmälningar om sexuellt ofredande kommit in till polisen. Ett av offren var bara tolv år gammal.
Under festivalen Bråvalla i Norrköping som också pågick i helgen anmäldes fyra våldtäkter och ett tiotal sexuella ofredanden. En av de misstänkta våldtäkterna ska ha skett mitt i publikhavet under en konsert. För att det inte ska hända på Luleå Hamnfestival kommer det att finnas flera trygghetsvärdar i publiken. De kommer att försöka upptäcka om någon exempelvis gråter eller ser rädd ut eller om det förekommer något beteende som är utöver det vanliga. Det kommer även att delas ut en broschyr med information om hur du anmäler sexuellt ofredande och vad som gäller på festivalen.
– För att samhället ska få bukt med de här problemen är det viktigt att det görs en anmälan, vi har även gått ut med information med fokus på just den här typen av brott till hela personalen, säger Leif Renholm.
Har du någon uppmaning till festivalbesökarna?
– Att alla är på tå och hjälper varandra och oss arrangörer.
Elisabeth Rosenbrand är en av arrangörerna av festivalen Musikens makt som går av stapeln i Luleå senare i sommar. Hon anser att det krävs ett arbete på bred front för att få bukt med problemen.
– Det räcker inte med en enskild kampanj. Det behövs mer samtal om gränser i skolorna, och föräldrar måste tänka på vad de är för slags förebilder.
Precis som Luleå hamnfestival har Musikens makt inte heller haft några anmälningar om sexualbrott. En av anledningarna kan enligt Elisabeth Rosenbrand vara vilka signaler som sänds ut.
– Jag tror att festivalers ton kan ha en effekt. Exempelvis boka ett brett artistutbud så det inte bara står män på scenen.
Även Piteå Dansar och Ler ser mycket allvarligt på det som inträffat under helgens festivaler, de kommer att sätta sig ner och gå igenom vad mer de kan göra för att inget liknande ska inträffa under deras festival.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Och det råder absolut nolltolerans mot alla former av sexuella trakasserier på våran festival. Vi uppmanar folk att anmäla om de är med om något sexualbrott så att vi kan få ett slut på det här, säger Fredrik Nilsson, projektledare för Piteå Dansar och Ler.