Länsstyrelsen har beslutat att de två så kallade "jakttidsfönster" som tillämpades förra året blir kvar. Det innebär att det blir jakt under hela november i ett område i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner, samt tre veckor före och efter nyår i ett område i Överkalix.

Syftet är att fälla vandringsälgar och på det sättet begränsa skadorna i skogen. Hård kritik har riktats från jägarhåll, bland annat av etiska skäl. Någon utvärdering av utfallet av jakttidsfönster under fjolåret har inte gjorts, enligt Roland Saitzkoff, jakthandläggare vid länsstyrelsen.

– Det sköts en del älg men det är svårt att säga någonting efter bara ett år. Man behöver prova några år för att se hur det slår, säger Saitzkoff.

I fjol togs även ett treårigt beslut om att slopa brunstuppehållet. Beslutet ligger fast för 2018.

– Det handlar helt enkelt om att frigöra fler jaktdagar för att kunna fälla fler älgar. 2020 är det dags för ett nytt beslut, säger Saitzkoff.

Läs mer: Älgtilldelningen 2018 – hela listan

Svenska jägareförbundet är motståndare till både brunstuppehållet och jakttidsfönstren.

– Vi anser att man inte vet vad man vill uppnå med fönstren. Jo, att skjuta fler älgar förstås. Men det kan man ju göra även tidigare på säsongen. Det är försvinnande få som skjuts under vintern och den skillnad det gör i skadebilden på ungtallarna är liten, säger Mikael Samuelsson, distriktsordförande.

Läs mer: Omstridd älgjakt är igång

Totalt får 17 123 älgar fällas (8794 vuxna och 8329 kalvar) under årets licensjakt på älg.

– Det kan bli några mindre justeringar. Det är några licenser och skötselområden som inte är klara. Det kan handla om ett 20-tal älgar, säger Saitzkoff.