”Jag längtar så mycket efter skolan”

När familjer flyttas mellan olika flyktingförläggningar i Sverige kommer barnens skolgång i kläm. 13-åriga Salam har bytt boende fyra gånger under ett år och börjat om i skolan två gånger. Just nu går hon inte i skolan alls.

Utan skola. 13-åriga Salam anlände till Sverige för knappt ett år sedan. Under året som asylsökande har skolan inte alls fungerat, och ett helt skolår har i princip fallit bort för henne. Foto: Ulrika Vallgårda

Utan skola. 13-åriga Salam anlände till Sverige för knappt ett år sedan. Under året som asylsökande har skolan inte alls fungerat, och ett helt skolår har i princip fallit bort för henne. Foto: Ulrika Vallgårda

Foto:

Integration 2016-09-09 05:00

Ute på Pite havsbads camping springer det omkring barn överallt. Det är två veckor sedan höstterminen startade. Men de här barnen väntar fortfarande på skolstarten – trots att asylsökande barn har samma rätt till en likvärdig skola som svenska barn.

Läs mer: Flyktingarna i Luleå vi aldrig möter

Ögonen blir blanka på Salam när samtalet leds in på skolan. Sedan vi sågs i juli har hon magrat märkbart. Hon vill inte äta längre. Särskilt ledsen blir hon när kompisarna i Vimmerby, där hon bodde tidigare, berättar vad de lärt sig på lektionerna.

Hemma i Syrien gick hon i en privatskola. Hon har lätt för sig, särskilt när det gäller språk, och talar redan bra svenska.

– Jag längtar till skolan. Jag vill så mycket dit, säger hon.

Hon har upplevt allt det vi har sett i rapporterna om flyktingkatastrofen det senaste året:

Hon har flytt först tre gånger inom landet. Hon har förlorat sitt hem. Upplevt beskjutningar och bombningar och inte kunnat gå i skola. Åkt i en överfull båt över Medelhavet. Köat i flera dygn till polisen i Grekland. Fotvandrat genom skogen i Serbien. Fastnat vid den stängda gränsen till Kroatien och övernattat i leran invid gränsstaketet, där människor dött av köld.

I oktober förra året kom hon och hennes familj till Malmö och fick snart sin placering på en flyktingförläggning i Vimmerby.

Här fick Salam och lillebror Rayan äntligen börja i skolan igen. De älskade sin fröken och fick nya kamrater. Föräldrarna hittade också nya vänner och studerade svenska på egen hand.

Men så kom beskedet att de skulle flytta till Pite havsbad den 1 april. Barnen grät och förstod inte varför de måste lämna sin fröken och sina kamrater.

Läs mer: Integration som dröjer

I mitten av april kom skolan igång i Piteå. Nu fick barnen sin undervisning på flyktingförläggningen. Hälften hade lektioner tre timmar på förmiddagen, andra hälften på eftermiddagen. Att hon gått i skola tidigare i Vimmerby kände man inte till, så hon fick börja om från noll med kartläggningen.

Snart kom nästa uppbrott. Den 7 juni, en vecka före sommarlovet, när turisterna började anlända, förflyttades alla asylsökande från Pite havsbad till Hotell Nordkalotten i Luleå eller till Vidsel.

När badsäsongen var slut den 15 augusti bussades de tillbaka till Pite havsbad igen. Men trots att planen hela tiden var att de skulle flytta tillbaka och trots att det har gått snart en månad sedan de kom, har skolan ännu inte startat om.

– Alla barnen här är jätteledsna. Alla vill gå i skolan, säger Salams mamma Shefa Abodaka.

Bakgrund

Flera av Kurirens läsare har hört av sig, berörda av artikeln i somras om den asylsökande familjen Abodaka-Sharani på Hotell Nordkalotten. Familjen består av pappa Fahmi Fahrani, 46 år och veterinär, mamma Shefa Abodaka, 44, och apotekare, sonen Rayan, 12, och dottern Salam, 13 år. Fahmi berättade i intervjun att hans högsta önskan i Sverige är att barnen ska få en bra och trygg skolgång. Så har det inte blivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!