I söndags hade Socialdemokraterna representantskapsmöte i stadshuset, med kommunalråden Niklas Nordström, Lenita Ericson och övriga förtroendevalda närvarande tillsammans med ett 80-tal församlade medlemmar från S-föreningarna.
På agendan stod det kommande budgetarbetet och tjänstemannaförslaget som innebär effektiviseringar inom förvaltningarna motsvarande drygt 370 miljoner kronor den kommande fyra åren.
Se klippet: "Varför har det plötsligt bivit ett enormt sparkrav, Mikael Lekfalk?"
Läs mer: Allt från presskonferensen om sparkraven
– Vi gav våra förtroendevalda uppdraget att säkra välfärden. Klart att det finns synpunkter, med det rådde total enighet i att låta fullmäktigegruppen fortsätta processen, säger Anders Öberg.
LTU-professorn Anders Segerstedt, S-föreningen Luleå Östra, ifrågasätter såväl besparingarna som den konsultrapport som tjänstemannanförslaget bygger på, men Anders Öberg fäster ingen större vikt vid hans kritik.
Läs mer: Tycker kommunen inte längre om skattefinansierad generell välfärdspolitik?
– Han kan sitta på sin kammare och skriva debattartiklar, men han hade också kunnat vara med på representantskapsmötet för att beskriva sin oro där.
Anders Öberg tycker också att det är för tidigt att döma ut den förda politiken.
– Vi har ännu inte tagit ställning till vilka åtgärder som måste ske konkret, utan snarare se på vilka utmaningar som kommunen står inför, inte minst vad gäller demografin. Att då säga att vi socialdemokrater inte står för en fungerande välfärd blir fel.
Samtidigt ser S-ordföranden pedagogiska utmaningar i att övertyga väljarna – medborgarna i stort – om färdriktningen framåt. Förra mandatperiodens hårda debatter gällande både utförsäljningen av allmännyttan och Framtidens skola straffade partiet i valet och eftervalsanalysen betonar vikten av att bättre kommunicera ut politiken.
– Många frågor är lokala, berör människors vardag i bostadsområdena, och därför är våra S-föreningar väldigt viktiga som mötesplatser. Vi behöver prata mycket mer med väljarna, inte överlämna argumentationen och förklaringsmodellerna till tjänstemännen.
Ett underbetyg till partiet den gångna mandatperioden?
– Av valanalysen framgår att vi inte lyckades nå ut till alla. Dessutom finns en mer komplex medievärld, inte minst sociala medier, som gör att frågor skruvas och diskuteras i forum där vi inte alltid är med. Där behöver våra förtroendevalda delta mer aktivt.
Vilken roll har kommunalråden i sammanhanget?
– Jag har samma uppmaning till dem och övriga ordföranden i nämnder och styrelser – var mer aktiva i mötet med väljarna. Fler måste förstå vägvalet kommunen står inför.
Hur ska väljarna övertygas om att kommande års besparingar inom skola och omsorg är den enda vägen?
– Jättesvårt för många att förstå, om man inte inser alternativen. Men faktum är att det också skjuts till pengar i form av löneutveckling och kompensation för demografin, fler barn och äldre.
Anders Öberg efterlyser också en mer saklig opposition inför de beslut som ska fattas, med början i fullmäktige den 25 mars.
– De måste bli mer ansvarstagande och beskriva situationen ärligt, i stället för att säga att det finns mer resurser än vad som är fallet.
S i Luleå är redan i dag överens om att några skattehöjningar inte kan ske.
– Skattehöjningar är bara kortsiktiga. Luleå har redan en mycket hög kommunskatt, det vore ohållbart att höja den ytterligare.