Intern S-kritik mot tuffa sparkraven

Socialdemokraten Anders Segerstedt, professor på LTU, är kritisk mot sparkraven – och ifrågasätter konsultrapporten som svångremspolitiken bygger på. "Sossarna tappade många röster redan i höstas – risken är att det går ännu sämre nästa val", säger han.

"Jag är inte ute efter att splittra partiet men jag är bekymrad", sger socialdemokraten Anders Segerstedt apropå partiets åtstramningspolitik kommande år.

"Jag är inte ute efter att splittra partiet men jag är bekymrad", sger socialdemokraten Anders Segerstedt apropå partiets åtstramningspolitik kommande år.

Foto: Nils Johansson

Luleå2019-03-02 05:00

Förra veckan presenterade kommunchef Mikael Lekfalk tjänstemannaförslaget om tuffa besparingar på över 370 miljoner kronor, en åtstramad budget kommande fyra år som inte minst kan slå mot Luleås skolor och äldreomsorg.

Se klippet: "Varför har det plötsligt bivit ett enormt sparkrav, Mikael Lekfalk?"

Läs mer: Allt från presskonferensen om sparkraven

En som reagerar negativt är Anders Segerstedt, till vardags professor i industriell logistik vid Luleå tekniska universitet, men också långvarig socialdemokrat, med medlemskap i S-föreningen Luleå Östra (Skurholmen) och tidigare ledamotsuppdrag i stadsbyggnadsnämnden.

I en debattartikel i Norrbottens-Kuriren underkänner han ”Luleås ekonomi och digitalisering”, konsultrapporten som delvis ligger till grund för besparingarna.

Läs mer: Tycker kommunen inte längre om skattefinansierad generell välfärdspolitik?

– Rapporten är för luddig. Jag tycker inte att jag ser så mycket fakta och bevis i den, säger Anders Segerstedt till Norrbottens Media.

Lika kritisk är han till tjänstemännen och kommunalrådens argument för att det ska skäras i budgeten för skola och omsorg.

– De svarar inte på varför det måste ske så stora besparingar. Det tycker jag är en brist hos dem.

Anders Segerstedt frågar sig rentav om den S-ledda kommunen inte längre värnar om skattefinansierad generell välfärdspolitik?

– Jag säger inte att kommunen måste göra skattehöjningar men jag tycker att det finns för lite klara fakta kring varför man ska spara in på så mycket.

Han är en av gräsrötterna inom S som nu öppet kritiserar färdriktningen framåt.

– Jag är inte ute efter att splittra partiet men jag är bekymrad. Sossarna tappade många röster redan i höstas – risken är att det går ännu sämre i nästa val. Kommunledningen måste bli mer tydliga. Annars hade jag aldrig skrivit debattartikeln. Fortsätter det såhär blir det inte bra.

Att S gjorde ett katastrofval i Luleå 2018, med förlorad egenmajoritet och ett tapp på drygt elva procentenheter, tror han delvis kan förklaras av rikstrenden och regeringssamarbetet med MP, som enligt Segerstedt gjorde politiken alltför "storstadsbaserad".

Men utförsäljningar av allmännyttan och Framtidens skola, med den fortsatta inriktningen på ”färre och större skolenheter”, påverkade också väljarna, menar professorn.

Gällande omstruktureringen av just skolan har han tidigare varit kritisk, inte minst till de konsultrapporter som även då var gällande.

– Min erfarenhet är att konsulter får ett för stort inflytande över hur de kommunala tjänstemännen ska tänka.

Men även den lokala politiska ledningen måste, menar Segerstedt, stå till svars för valnederlaget.

– Klart att kommunalråden har stor betydelse för hur det går i ett val, ingen tvekan om det.

Oron märks också tydligt i diskussionerna som förs i hans S-förening.

– Debatten är bra, även om det inte är några ”massmöten” när vi träffas. Ingen är glad över partiets utveckling. Det jag främst har märkt är en irritation bland Luleåbor överhuvudtaget, och på min arbetsplats. Och det gör mig bekymrad. Ska S tappa ännu mer 2022? säger Anders Segerstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om