Kattakuten räddar kissen undan kat(t)astrofen

Om livet blir akut för någon kisse så finns det dom som bryr sig lite särskilt.

Tjejna. Vem kan mostå en sån här behändig liten typ. Tio veckor är denna kattunge. Vid til veckor kan den få komam till ett nytt hem.

Tjejna. Vem kan mostå en sån här behändig liten typ. Tio veckor är denna kattunge. Vid til veckor kan den få komam till ett nytt hem.

Foto: Elsa Rensfeldt

Luleå2016-07-20 10:30

Några som verkligen älskar katter och som ständigt slår ett slag för kattens status och väl och ve är Kattakuten i Norrbotten. En ideell förening som sedan 2007 tar sig an upphittade katter och ser till att de får den kärlek och omvårdnad de behöver och är värda. Folket som driver akuten är riktiga vardagshjältar som kämpar på med en ekonomi som stödjer sig på föreningsmedlemmars medlemsavgifter, gåvor och sponsring. Slantar som går till vaccin, veterinärskostnader med mera.

– Vi får inga bidrag från kommun eller landsting säger föreningens ordförande Sara Beckman-Larsson.

Vi träffar henne och Maarja Kirt som också finns med i föreningens styrelse.

– Jag kom i kontakt med kattakuten när jag var student och ställde upp som stödhem. Det var ett bra sätt att kolla om kattägande var något för mig, säger Maarja som just nu har ansvaret för en handfull kattungar som hittades i det vilda i Östra Norrbotten. När kattmamman övergav ungarna så räddades de av en snäll privatperson som såg till att de hamnade hos Kattakuten.

– När de är så här små så får de snabbt nya hem. När det gäller vuxna katter kan det vara lite svårare säger Sara och Maarja som dock slår ett slag för de vuxna upphittade katterna.

– Det kan vara en liten utmaning att ta sig an dem. De kan vara skygga och fräsa och markera att man inte ska komma för nära. Det kan ta tid att socialisera och habilitera en sån katt men det är desto roligare när man lyckas, säger tjejerna. Maarja berättar om en man som ringde och berättade om sin glädje efter att ha tagit hand om en av akutens katter:

– Han var så väldigt glad och tacksam för sin katt och det kändes så roligt att höra det, då är det värt det arbete man lägger ned, säger hon leende.

De bägge är hårt engagerade i verksamheten och det finns alltid behov av flera händer som vill vara med och arbeta och stötta verksamheten som tar emot runt 200 katter per år.

– Ja stödhem behöver vi flera av, vi har cirka 40 i dag, säger Sara som också drömmer om ett pensionat där man på ett bra sätt kan ta hand katterna de första dygnen innan man har fått så mycket vetskap om katten.

Att höja kattens status tycker föreningen är viktigt och katterna som får nya hem tar man betalt för därför, en avgift som näppeligen täcker föreningens kostader för vaccinering, chipning med mera. Att en sjuk eller skadad är värd att få veterinärsvård tycker de bägge:

– Katten Sivert som hittades påkörd av en bil i fjol, där drog vi in 56 000 kronor i insamlade pengar, härligt att uppleva ett sånt engagemang, säger Marja och Sara.

Läs mer: Vardagshjältar del 1: Mustaphas engagemang skapar guldkant

Hittat en katt?

Har ni hittat en katt som inte tycks höra hemma någonstans?

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare då många som kontaktar föreningen har hittat en katt som de tror är hemlös.

Är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. Likaså om katten är mycket skygg.

En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.

Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär. Om katten är mycket skygg kan en fälla hyras, till exempel. från Kattakuten för att försöka fånga in den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om