Det var under torsdagskvällen som Robin Eriksson Franzén misstänkte att det kunde vara något i norrskensväg på gång i trakterna kring folkhögskolan i Kalix där han studerar på film- och TV-produktionsutbildningen. Trots att det var ljust ute fortfarande så kunde han se norrsken och när det väl blev mörkare så skulle det bli ett norrsken han aldrig sett förut. Och då har den 23-årige Eskilstunakillen sett en hel del under sin tid i Norrbotten.

– Jag har sett väldigt många norrsken. Jag gjorde en resa till Abisko för att se norrsken och sedan dess har jag blivit fast vid det, säger han.

När det väl blivit mörkare begav han sig ut med sin nya kamera och trots att norrskensprognosen inte utlovade några större norrsken så blev det jackpot.

– Jag fick någon känsla så jag började springa och hann precis få upp stativet och trycka på rec-knappen så exploderade himlen. Jag har aldrig sett ett norrsken dansa och röra sig så mycket, säger Robin Eriksson Franzén.

Norrskenet höll på i fyra, fem minuter och Robin kunde hänförd följa skådespelet på himlen.

Noterbart är att filmen är i realtid, inte timelapse där man komprimerar tiden vilket annhars är vanligt när man filmar norrsken.

Att fota och filma är det stora intresset och ett intresse han hoppas kunna bli en proffession i framtiden.

– Något inom naturdokumentär är det jag strävar mot, säger han.

Den karriären har onekligen fått en bra start. Ni kan se hans film på norrskenet ovanför texten. Ett tips är att förstora bildskärmen genom att trycka på den lilla symbolen med fyra hörn längst nere till höger i bildfönstret, det gör upplevelsen ännu bättre. Dra muspekaren över filmfönstret så ser ni symbolen nere i högra hörnet.

 

Mest läst i dag

Försvunnen person kan ha tagit sig in i Norrbotten

Film: Se norrskenet som fick fotografen att gråta.

Bekräftat - nyckelspelaren lämnar Luleå Hockey 

 

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Allt om silly season

Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Hockeybloggen