Förnyad kritik mot Kinasamarbete

Luleås samarbete med det kinesiska Konfuciusinstitutet fick massiv kritik vid kommunfullmäktiges möte.

Arne Nykänen, Centerpartiet, var en av dem som stod bakom interpellationen om Shanghaibesöket och samarbetet med det kinesiska institutet.

Arne Nykänen, Centerpartiet, var en av dem som stod bakom interpellationen om Shanghaibesöket och samarbetet med det kinesiska institutet.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-11-18 16:01

Centern hade i en interpellation ställt frågor kring samverkan och det besök som barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) och skolchefen Maarit Enbuske gjorde i Shanghai i februari.

Frågan fick extra aktualitet av det hot som den kinesiske ambassadören Gui Congyou utfärdade mot Sveriges kulturminister Amanda Lind, när hon förra veckan närvarade vid en ceremoni för den kinesiske förläggare Gui Minhai.

– Den kinesiska regimen har visat att den går långt i sitt påverkansarbete. Jag hoppas att alla partier ställer sig bakom att vi så snabbt som möjligt kan avveckla samarbetet, sade Arne Nykänen (C).

Avtalet skrevs 2012 och förlängdes till 2022 efter ett beslut i februari 2018. Kommunen är värdorganisation men även Luleå tekniska universitet är inblandat. Avtalet innefattar studier i grundskola, gymnasium och universitet i det kinesiska språket och kulturen. 

Redan 2018 var kritiken stenhård. Verksamheten anses vara statligt styrd. Frågor om censur har väckts och flera universitet har tidigare brutit samarbetet.

Engelmark redogjorde för besöket, där verksamheten utvärderades och en ny aktivitetsplan togs.

– Frågor om mänskliga rättigheter hanteras av UD. Men vi lyfte andra frågor kopplade till strejker, protester och regimen. Vi har ett avtal och bedriver undervisning enligt det. Sedan finns det ett problem utanför det, sade Engelmark, som även redogjorde för att uppsägningstiden för avtalet är sex månader.

Hela oppositionen ställde sig bakom kravet att samarbetet ska brytas omedelbart.

– Redan 2014 väckte vi frågan i kommunstyrelsen, sade Paulina Koskenniemi (MP), gruppledare.

Debatten var hård och uppenbart besvärande för S.

– Vi vet att det är kontroversiellt och tar intryck av debatten. Men det är inte i dag vi ska fatta beslut om det här, sade kommunalrådet Lenita Ericson (S).

I februari var den kinesiske ambassadören Gui Congyou på besök i Luleå, inbjuden av Konfuciusinstitutet. Bland dem som representerade Luleå fanns fullmäktiges ordförande Nihad Zara (M) och vice ordförande Daniel Smirat (S).

– Vi blev inbjudna via konfuciusinstitutet. Det var i samband med ett firande av det kinesiska nyåret, sade Nihad Zara.

Han lade själv ut en bild på Facebook från besöket.

– Jag stödjer absolut inte det ambassadören framförde förra veckan. Men det har ingenting med det här att göra. Vi representerade bara Luleå vid ett ambassadörbesök, det var det enda.

Daniel Smirat och Nihad Zara träffade den kinesiske ambassadören Gui Congyou och hans fru vid ett besök i Luleå i februari.
Daniel Smirat och Nihad Zara träffade den kinesiske ambassadören Gui Congyou och hans fru vid ett besök i Luleå i februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!