I somras handlade rubrikerna om "Råttvik", men nu är det den bortsprungna renen Rudolf som har blivit en angelägenhet för Rutviksborna. Kan Rudolf rentav rentvå byns kantstötta rykte efter råttinvasionen? Renen, som med hungrande mage har vandrat runt i byn i snart en vecka, har gått till Luleå hela vägen från Kalix skärgård och han höll på måndagsmorgonen till på Kammenvägen. Där fångades den storvuxna härken på bild när han låg och vilade i snön vid en carport utanför en villa.

När Dan Abrahamsson från Kalix koncessionssameby kom för att försöka hämta hem honom i söndags kammade han dock noll.

– Jag var dit och kollade i går, men hittade honom inte, säger han och tillägger att de ska göra ett nytt försök att hitta renen på tisdagen.

LÄS MER: Nya bybon: En ren som är ensamvarg

LÄS MER: "Rymlingen" Rudolf får komma hem

– Han hör ju inte hemma här så det är klart att vi måste hämta hem honom, säger Abrahamsson.

Samtidigt har boende i Rutvik nu fixat riktig mat till Rudolf. Han har fått smaka en hel del morötter de senaste dagarna, men nu är en höbal på ingång. Hästägaren Emmelie Larsälv från Rutvik har ryckt ut med höet.

– Man brukar stödfodra renar med hö och då tänker jag att det är lika bra att ge honom det, eftersom han förmodligen svälter eftersom han går inne i byn. Det blir lite utfyllnad i magen men bättre än ingenting, säger hon.

Fler boende har under helgen fått oväntat besök av Rudolf som klampat ute på bron. På söndagen fångades också Rudolf på bild – uppe på ett släp. Frågan är om det kan ses som ett tecken på hemlängtan.

"Den ser ut att vilja ha skjuts", skriver Tomas Utter, som tog bilden.