I förra veckan rapporterade vi att 11 av 33 de sjukskötersketjänsterna som är kopplade till det akuta omhändertagandet i Kiruna är vakanta.
Många av sjuksköterskorna arbetar enorma mängder övertid och specialistsjuksköterskan Therese Mämmi, som också är förtroendevald i Vårdförbundet, konstaterade att situationen inte är hållbar.
– Fortsätter det så här så kan man inte utesluta att det blir fara för patientsäkerheten, sade hon då.
Läs mer: Sjuksköterskekrisen – hälften saknas i sommar
Men nu är i alla fall sommarbemanningen under kontroll. Det meddelar Anders Öberg och Mats Taaveniku, Socialdemokraternas kommunalrådskandidat i Kiruna.
Efter vår artikel om bemanningskrisen hade Öberg och Taaveniku kontakt och som en nödlösning har den sistnämnde, via LKAB:s fastighetsbolag, ordnat tillgång till ett antal lägenheter. Något som har gjort det möjligt för fyra sjuksköterskor från södra Sverige att tacka ja till vikariat på Kiruna sjukhus i sommar.
– Bostadssituationen är inte längre ett hinder för att rekrytera sjukvårdspersonal till Kiruna. Det underlättar den akuta situationen, men framför allt långsiktigt, säger Mats Taaveniku.
I nuläget handlar det om en handfull lägenheter vid järnvägsområdet. Beskedet välkomnas av Anders Öberg, som flera gånger har fått rapporter om potentiella medarbetare som tvingats tacka nej till att jobba i Kiruna just på grund av bostadsbristen.
– Vi vet att det har varit återkommande, säger regionrådet.
Att regionen har lyckats rekrytera fyra sjuksköterskevikarier från södra Sverige till Kiruna beskriver Anders Öberg som "ovanligt".
– Oftast är det stafettlösningar vi har haft. Det här är inte det.
Tillsammans med tillfälliga överflyttningar från andra avdelningar på sjukhuset, och ytterligare någon enstaka vikarierna, ska de fyra sjuksköterskorna från landets södra delar vara lösningen på bemanningskrisen.
– Signalen är att vi kommer att klara bemanningen. Man gör en del rockader inne på sjukhuset också. Vissa verksamheter kanske vi inte har i gång i samma omfattning på sommaren.
Precis som tidigare erbjuds också så kallade sommarförmåner, där till exempel föräldralediga kan ta på sig ett antal skift mot en extra ersättning.
– Sommarsituationen är alltid problematisk i sjukvården. Vi vill att medarbetarna ska få möjlighet till semester och ledighet, men samtidigt ska det finnas akutsjukvård dygnets alla timmar, årets alla dagar, och då måste man lösa det, säger Anders Öberg.