Det första är att säkra en gynnsam utveckling för gruvindustrin.
– Vi måste ha en myndighetsutövning som möjliggör för LKAB och andra företag att starta nya gruvor. Nu måste vi få med oss den nationella nivån med regelverk som inte bromsar utvecklingen, säger Nordström.
Läs mer: LKAB-toppen om missen: "Har inte borrat"
Det andra är vikten av att intensifiera arbetet med att bredda arbetsmarknaden, både i Luleå och hela Norrbotten.
– Det är viktigt att vi hittar ett samarbete med den nya regionledningen, oss i kommunerna, universitetet och näringslivet. Vi behöver fler ben att stå på. Jag hoppas att de här tankarna på att dra ned på regionala utvecklingsmedel är helt döda nu, säger Nordström.
Tror du att investeringsklimatet i Luleå påverkas av det här beskedet?– Inte på kort sikt. Men en lägre investeringstakt hos LKAB gör oss mer sårbara. Det finns nog ingen del av Norrbotten som är oberoende av LKAB. Just därför är det så viktigt att vi har nationellt stöd, säger Nordström.
Läs mer: "Viktigt att säkra framåt"
Läs mer: Gruvexpertens analys: "Början på något nytt..."
Centerns riksdagsledamot Linda Ylivainio är inne på samma spår.
– Den uppkomna situationen illustrerar väl vilken komplex, oförutsägbar och högriskverksamhet som mineralbrytning är och den nära symbios med levande och attraktiva samhällen den samexisterar med. Dagens besked illustrerar också varför branschen är extremt beroende av förutsägbara, långsiktigt hållbara spelregler och politisk borgfred i sakpolitiken. Ska LKAB och hela branschen ha en framtid i Sverige måste dödläget i tillståndsprövningen snarast brytas, säger Ylivainio.