Turerna har varit många i Kalamarksärendet, sedan den livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning i december 2016 (se faktaruta).

Kammaråklagare Jens Göransson vid Åklagarkammaren i Sundsvall meddelade i mars 2017 att han är redo att pröva fallet på nytt i hovrätten, med start på huvudförhandlingen i Umeå den 9 maj.

Förundersökningen har därefter fortsatt – och under onsdagen kom så den otippade vändningen.

Läs mer: GW om Kalamarksmordet

Läs mer: Man misstänkt för medhjälp till mord

Kammaråklagaren har nämligen valt att anhålla en man i 45-årsåldern, misstänkt för inblandning i mordet.

Mannen misstänks på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån i Kalamark 2004.

Jens Göransson gick inte att nå för en kommentar, men misstankarna ska ha uppstått under den pågående kompletterande förundersökningen.

Enligt säkra uppgifter till Norrbottens Media är den anhållne mannen det så kallade "huvudvittnet", alltså den person som pekade ut Kaj Linna som gärningsman.

I mordutredning och tingsrättsförhandlingar berättade mannen detaljerat om sina kontakter med Kaj Linna.

De två kände varandra sedan flera år tillbaka och fälldes för en stor stöld i en Coop-butik i Arjeplog år 2000, då telefonkort och kontanter försvann till ett värde av närmare 100 000 kronor.

Tiden innan rånmordet 2004 hade de åter kontakt. Den påsken skulle Kaj Linna ha berättat om sina planer på en "stöt" hos bröderna i Kalamark.

Dagen innan det brutala mordet skulle de två också ha åkt på en så kallad "avvärjningsresa", när mannen i 45-årsåldern påstod att han försökte övertala Linna att inte begå mordet.

I avsaknad av vittnen och teknisk bevisning stödde sig åklagaren nästan helt på "huvudvittnets" berättelse.

Tingsrätten följde på åklagarens linje och dömde Kaj Linna till livstids fängelse.

Samtidigt konstaterade tingsrätten att det inte gick att "bortse ifrån möjligheten att XXX ("huvudvittnet", reds anm) hade varit delaktig i planeringen och lagt skulden på Kaj Linna för att skydda någon annan".

Långt senare framkom att "huvudvittnets" uppgifter inte stämmer, bland annat i poddcasten "Spår".

Försvararen Marko Tuhkanen pratade med sin klient under onsdagen i ungefär en halvtimme.

– Min klient förnekar all kännedom för det han har delgivits misstanke om, säger Marko Tuhkanen.

Om åklagaren väljer att begära den misstänkta mannen häktad ska det ske senast på lördag klockan 12 vid Luleå tingsrätt.