Med sex veckor kvar till valet visar SVT:s och Novus väljarbarometer för juli att Vänsterpartiet är på väg mot sitt högsta resultat någonsin. Partiet har successivt stärkt väljarstödet sedan årskiftet och får nu 10,1 procent, nästan en fördubbling av riksdagsstödet i valet 2014.

V:s opinionsframgångar är i linje med den stora mätning som Norrbottens Media presenterade i våras.

Läs mer: V mot succéval – kritiserar S

Artikelbild

| Vänsterpartiet har rejäl medvind i opinionen. "Det borde ledande socialdemokrater tänka på – så även i Luleå", säger distriktsordförande Nina Berggård.

– Det känns jättebra, vi är på helt rätt väg. Alltfler svenskar vill se ett jämlikare land där vi bryr oss om varandra. Vi har varit tydliga och konsekventa, i stället för att känna av var vindarna blåser, säger Nina Berggård, länsordförande.

Hon syftar bland annat på att såväl S som M har skärpt sin asylpolitik den gångna mandatperioden.

– Vi däremot står stadiga i vår tro på asylrätten och en human migrationspolitik. Det handlar om att våga tro på vad som är rätt.

Trots att partiet inte har suttit i regeringsställning har de också lyckats få igenom många rättvisereformer. Nina Berggård nämner  tandläkarreformen, där grundskyddet höjdes, som ett exempel.

Artikelbild

| "Den här torra sommaren har vi tydligt kunnat se hur det blir med ett generellt varmare klimat. Människor tänker till och ser att miljöfrågan måste lyftas upp mer i politiken", säger Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten.

Och om nuvarande medvind i opinionen håller i sig kommer partiet kräva ännu mer inflytande i eventuell samverkan med S – i riksdagen likaväl som regionalt och lokalt.

– Resultatet på valdagen avgör. Om V får ännu mer stärkt stöd, betyder det att alltfler människor vill ha en tydlig vänsterpolitik. Det borde alla ledande socialdemokrater tänka på – så även i Luleå, säger Nina Berggård med hälsning till kommunledningen.

Även Miljöpartiet har framgångar i väljarbarometern, där de ökar till 5,7 procent. Extremvädret med torka och skogsbränder gynnar partiet, enligt Novus vd Torbjörn Sjöström.

– Den här sommaren har vi tydligt kunnat se hur det blir med ett generellt varmare klimat. Människor ser att miljöfrågan måste lyftas upp mer i politiken, säger Annika Eriksson, distriktsordförande.

Hon hoppas nu att partiet får fortsatt inflytande även efter valet, inte minst gällande omställningen till ett fossilfritt samhälle.

– Miljöpartiet har kunskapen, har jobbat med detta politiskt i 30 år. Det viktiga är att göra det lättare för människor att göra de miljörätta valen.

Där är innovationer inom kommunikationsområdet avgörande, menar Annika Eriksson.

– Svårt att ta bussen, om det inte går några bussar, svårt att köpa elbil om man inte har råd eller inte har en ”laddinfrastruktur” i regionen med mera.

Men just apropå långa avstånd och bilberoende i länet har Miljöpartiet alltid haft svårt att övertyga norrbottningarna.

– Vi utmålas som "moraliska pekpinnar" som tycker att alla ska cykla till jobbet. Men det viktiga är att inte skuldbelägga människor. Politik handlar om infrastruktur, tåg och fler bussar.

Som partiets förstanamn i regionvalet vill hon understryka hur viktiga miljöfrågorna är på länsnivå.

– Det är ju i regionen som vi jobbar med utveckling av infrastrukturen, kollektivtrafiken som ett exempel, men även att minska transporterna inom vården, säger Annika Eriksson, Miljöpartiet.