Under påskaftonens förmiddag avslutades SM i isracing mitt på Kalixälven och redan efter första heatet blev två svenska mästare klara under dramatiska omständigheter. Först ut i SM var kortnabb. Där var Daniel Loggert, Älvsbyns MS omutlig i deltävling fyra i Morjärv men i första heatet i Kalix havererade motorn och besvikelsen var stor. Det innebar att Piteå MS, Tommy Carlström bara behövde fullgöra heatet för att försvara sin titel.

– Det var riktigt tråkigt att det blev som det blev, även om jag är glad jag vann, sade han.

I fjol var det med en Lexus som han plockade sitt andra SM–guld i isracing (det första är från 2006) men till i år stod drömprojektet klart, en egenbyggd Honda 52000.

Artikelbild

| Julia Lundqvist, Jokkmokks MS

– 6–7 år har det tagit att bygga klart den och nu är den det. Jag har vunnit alla tävlingar där den har fungerat, men vi har haft två motorhaverier och efter förra helgen fick vi skrapa ihop lite delar som vi hade liggande för att få ihop en motor, sade Tommy Carlström.

Men ännu finns där lite att lära känna om drömbygget, för Hondan vägrade starta efter första heatet.

– Ja, jag vet inte vad som hände faktiskt, men motorn är som sagt ett hopplock.

Drömbilen är färdig, andra SM–guldet i rad, är sagan slut nu?

Artikelbild

| Tommy Carlström tog SM–guld nummer tre.

– Nej, den har bara börjat.

I långnabb fanns en bil som inte var som alla andras, en av Kalix favoritsöner Fredrik Tiger passade på att lufta sin Ford Focus som äntligen går som den ska (Men bilen är trots det till salu). Med fyrhjulsdrift och turbo som innebär drygt 100 hästkrafter mer än alla andra var han löjligt snabb i starterna och defilerade hem första heatet före isracingkungen Håkan Johansson, Umeå AK och klubbkamraten Niklas Sandström, Kalix MK. Men i heat nummer två var Niklas Sandström på hugget och knep segern före Tiger.

Artikelbild

– Nå, det var bara roligt när det är en klubbkamrat och han har haft så mycket problem den här säsongen att det unnar jag honom.

Håkan Johansson puttade ner Niklas Sandström från SM–tronen och räknade hem sitt elfte SM–guld i isracing (18 totalt, samtliga grenar).

Artikelbild

| Lars Wåhlberg, Lycksele MK

– Och än är det inte färdigt.

Men trots dessa draman var dagens mest rafflande heat inte ett om SM-medalj. Nej, det var andra heatet i klass 4 dubb. Hemmaföraren Anders Danell tog starten bäst men totalledaren Lars Wåhlberg, Lycksele MK var inte långt efter och tog sig ikapp och förbi, Danells växellåda rasade ihop och det var då det hände. Henry Nilsson, Överkalix MK i sin Golf kom som ett sus genom fältet och körde helt sonika förbi Wåhlberg som valde att ta ytterkant i kurvorna. Henry Nilssons bil är en blåslagen histora, för krascherna har avlöst varandra för senioren men i säsongens sista heat fick han till det.

Artikelbild

– Det var på tiden, sade Henry Nilsson själv efter målgång.