Kommunens drogexpert: "Det langas till unga"

Luleå
Lästid cirka 4 min

Smaksatta e-cigaretter och vejping bland unga kan bli inkörsport till att testa de cannabisbaserade produkter som marknadsförs av exempelvis Kiosk Igloo på Bergnäset. Kommunens drogexpert varnar för att även minderåriga lockas in i missbruk. "Det förekommer langning", säger Ulrika Nygård.


Reaktionerna är många efter våra avslöjanden att Kiosk Igloo säljer cannabisgodis och vape-oljor preparerade med de – än så länge – lagliga drogsubstanserna THCP och HHC0 via sin hemsida för avhämtning i butiken. 

– Jätteoroande. Vi vet att det går att beställa relativt lätt på nätet men att vi också har en butik som levererar detta är nytt för oss, säger Ulrika Nygård, kommunens preventionsamordnare när det gäller droganvändning bland barn och ungdomar.

Hon har följt marknadsutvecklingen för cannabisliknande tobaksprodukter, vape-oljor och godis under lång tid.  

– Redan för ett tiotal år sedan skördade Spice-vågen dödsoffer och i dagsläget vet vi inte hur de nya produkterna kan påverka. På en del hemsidor står till och med att de är ännu starkare än vanlig cannabis. Även om de inte är olagliga i dag är de väldigt farliga.

undefined

E-cigaretterna är smaksatta och godiset är tydligt riktat mot unga. Samtidigt vet vi att beroendeutvecklingen tar snabbare fart bland unga

Ulrika Nygård, preventionssamordnare

Precis som polisen i Luleå konstaterar hon att det innebär stora utmaningar för myndigheterna att hinna narkotikaklassa och reglera de hel- och halvsyntetiska drogerna. 

– Tufft att hålla jämna steg med tillverkarna när det gäller preparatens innehåll, som hela tiden förändras så att det inte är olagligt. Jag hoppas att Sverige ser över lagstiftningen för att skydda våra barn och unga från att hamna i beroendemissbruk.

Ulrika Nygård bekymras också över hur marknadsföringen av produkterna sker i sociala medier, där Hollywoodstjärnor och andra influerare ytterligare bidrar till att normalisera bruket av cannabisliknande preparat.   

– E-cigaretterna är smaksatta och godiset är tydligt riktat mot unga. Man tror att det inte är farligt och det känns kanske inte som att man tar en drog. Samtidigt vet vi att beroendeutvecklingen tar snabbare fart bland unga, speciellt om man får starka grejer i sig. 

undefined

Jätteoroande. Att vi har en butik som levererar detta är nytt för oss

Ulrika Nygård, preventionssamordnare

När det gäller e-cigaretter (vapes) och vejping i stort har trenden varit stadigt växande bland Luleås unga och trots åldersgräns på 18 år förekommer vejping även bland många minderåriga. 

– Bland elever i årskurs nio är det ungefär 25 procent som har testat e-cigaretter och tio procent som använder vapes regelbundet, medan det på gymnasiet är ungefär 20 procent som röker mer regelbundet. Vejping är vanligare bland tjejer som är tidigare med att testa saker än killar generellt, säger Ulrika Nygård.

Kan vejping bli inkörsport även för bruket av cannabisliknande produkter? 

– Ja, det är samma som med cigaretter. Har man rökt en vanlig cigarett, är det lättare att röka cannabis också. Dessutom är det väldigt lite forskat på e-cigaretternas skadeverkningar. Även om smaksättarna är godkända drar man i sig detta i lungorna också. 

undefined
"Jag hoppas att Sverige ser över lagstiftningen för att skydda våra barn och unga från att hamna i beroendemissbruk", säger Ulrika Nygård, preventionssamordnare i Luleå kommun.

Att Kiosk Igloo ligger bara ett stenkast från högstadiet Bergsskolan gör att många minderåriga kunder i butiken exponeras för vejpingprodukter till vardags och Ulrika Nygård varnar för att olovlig försäljning sker även till dem.

– Även om det är 18-årsgräns vet vi att det förekommer langning av e-cigaretter. Det är också ett observandum, att det är det relativt lätt att få tag på produkterna. De unga vet vart de ska vända sig.

Därför uppmanar hon föräldrar att vara extra uppmärksamma och nyfikna på hur barnen har det, budskap som kommunen och polisen framförde även efter tragedin i vintras när en flicka dog efter att ha "boffat" torrschampo på en av Luleås högstadieskolor

 – En viktig del är att upplysa föräldrar och allmänhet. Vi bygger upp bra strukturer kring att samverka med alla instanser som behöver vara med i det arbetet – skolor, fritidsgårdar, polisen med flera – vilket gör att vi kan sprida information snabbt. Där är media också en jätteviktig del. 

undefined
Var fjärde elever i årskurs nio i Luleå har testat e-cigaretter och tio procent använder vapes regelbundet, medan var femte gymnasieelev röker regelbundet. Det visar kommunens drogvaneundersökning. "Vanligare bland tjejer", säger Ulrika Nygård.

Det finns flera tecken, menar hon, på barn och unga som riskerar att hamna i riskzon för vejping och bruk av cannabisliknande substanser. 

– Det direkta ruset brukar ofta komma tidigt, efter kanske en kvart, trettio minuter, och då handlar det ofta om fnittrighet, lite eufori och sådär. Men sen är det också de sociala faktorerna. Har barnet förändrat kompisumgänge? Hur ser Swish-överföringarna ut? De här produkterna är inte jättebilliga och behöver finansieras. Bra om man som förälder följer sin känsla, säger kommunens preventionssamordnare Ulrika Nygård.

Fakta/Unga och droger

I fjol startade kommunen projektet Prevention i samverkan, där barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen samverkar för att upptäcka unga som riskerar att använda droger.

Checklista kring risk- och skyddsfaktorer ingår, liksom ett kommungemensamt stödmaterial på grupp- och individnivå och en gemensam kommunikationsplan med polisen inför högtider och riskkvällar.

Föräldrasupporten: 0920-45 45 20

Socialtjänsten: 0920-45 30 00

RoS- mottagningen (18+): www.lulea.se/ros

Källa: Luleå kommun