Bedrägeri i kommunalt bolag utreds av polis

En förundersökning har inletts efter polisanmälan mot den tidigare vd som anklagas för att ha tömt bolaget på uppåt en miljon kronor.

En förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman har inletts efter att ett kommunalt bolag i Luleå ska ha tömts på uppemot en miljon kronor.

En förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman har inletts efter att ett kommunalt bolag i Luleå ska ha tömts på uppemot en miljon kronor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå kommun2019-11-27 19:11

Den sista oktober meddelade styrelsen och den nya vd:n för det kommunala bolaget i Luleå att man hade polisanmält bolagets tidigare vd, som efter många år fått lämna sin post efter den nya styrelsens tillträde i våras.

Han anklagas bland annat för att ha använt sitt företagskort till egen konsumtion, privata resor och drivmedel åt sig själv. Enligt bolagets nya styrelseordförande har en fördjupad revision av bolaget visat att den tidigare vd:n attesterat sina egna fakturor och att man därför inte upptäckt att pengar försvunnit ur bolaget på felaktig väg.

Minst 400 000 kronor har försvunnit, men det kan röra sig om så mycket som en miljon kronor, enligt uppgifterna från revisorerna. Samtidigt har bolaget i flera år haft det kämpigt med ekonomin och gjort miljonförluster:

Minus 1,9 miljoner förra året och en miljon året dessförinnan.

Nu har en förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman inletts. Ärendet landade på åklagare Lindha Strömbergs bord i fredags.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det än. Det är rubricerat som trolöshet mot huvudman, men det kan naturligtvis komma att ändras, säger hon.

Den tidigare vd:n har ännu inte kallats till polisförhör eller delgivits misstanke om brott. Anledningen till det är att åklagarkammaren i Luleå är överösta med brottsfall som är mer brådskande, eftersom misstänkta personer sitter frihetsberövade i exempelvis tunga narkotikamål och rån.

– Det är ingen hemlighet att vi har mycket ärenden just nu och att det är svårt att hinna med de som inte är häktningsmål, säger Lindha Strömberg, som inte kan ge någon prognos för när utredningen kan gå in i nästa fas.

Det var Roger Danell, vd för Luleå kommunföretag, som beställde den fördjupade revisionen av ekonomin i det aktuella bolaget. Pwc:s revisionsrapport var inte klar när polisanmälan gjordes, men nu är den färdig, bekräftar han.

– Den är överlämnad till åklagare men jag vill inte kommentera innehållet alls i det här läget, av respekt för utredningen förstås, säger Roger Danell.

Bolaget har gjort miljonförluster de senaste åren. Har du någon uppfattning om vilken betydelse det misstänkta brottet har haft på bolagets dåliga ekonomi?

– I det här läget kan jag inte ha någon omfattning om det, vi vet ju inte om något brott har begåtts. Jag vill inte spekulera i det.

Lindha Strömberg, åklagare.
Lindha Strömberg, åklagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!