Dom väntas i Girjasmålet

Efter fem veckors förhandling i hovrätten kommer i dag domen i det uppmärksammade Girjasmålet. Rättegången gäller Girjas samebys rätt till förvaltningen av fiske och småviltsjakt. Samebyn vann första ronden i tingsrätten.

Dom. Girjas mot Staten i Umeå Hovrätt. Justitiekanskeln Anna Skarhed i samtal med ordförande i Girjas sameby Matti Berg och samebyns advokat Peter Danowsky.

Dom. Girjas mot Staten i Umeå Hovrätt. Justitiekanskeln Anna Skarhed i samtal med ordförande i Girjas sameby Matti Berg och samebyns advokat Peter Danowsky.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-01-23 05:00

Gällivare tingsrätt dömde i februari 2016 till Giras samebys fördel. Staten överklagade och i november förra året startade hovrättsförhandlingen i Umeå och som pågick i fem veckor. Staten, genom Justitiekanslern Anna Skarhed har anlitat advokaterna Hans Forsell och Jonas Löttiger som ombud medan advokat Peter Danowsky representerat Girjas Sameby.

LÄS MER: 15 frågor och svar om Girjas

Under båda förhandlingarna har ett digert processmaterial legat till grund för bedömning. Bara domen från Gällivare tingsrätt var på 260 sidor, varav 70 av dessa ägnas åt att förklara domskälen.

Beskedet att hovrätten skulle meddela dom i dag, alltså cirka två månader efter huvudförhandlingen i Umeå möttes av förvåning då det tog Gällivare tingsrätt åtta månader att meddela dom.

LÄS MER: "Vårt mål är inte att vinna"

Inga nya bevis eller dokument har presenterats under hovrättsförhandlingen eftersom det nu endast är en överprövning av tingsrättens dom.

I dag, tisdag, klockan 14.00 meddelar hovrättspresident Margareta Bergström hovrättens syn på målet.

SE: Unik film – Så uppstod kampen om fjällen

Statsvetare Simon Matti ser fram mot dagens dom.

– Om hovrätten dömer till samebyns fördel är det ju normalt att målet är avgjort vid två domar med samma utfall. Sedan går det ju inte att utesluta att det här målet går vidare till Högsta domstolen, säger Simon Matti och fortsätter:

– Om det blir tvärt om, att staten vinner, då tror jag att staten stannar där och då är det upp till samebyn att överväga om de ska gå vidare.

Vid hovrättsförhandlingen sade ordförande i Girjas sameby Matti Berg till Norrbottens Media att beslutet i hovrätten, om staten skulle vinna målet, var given.

– En sak är klart, hur det än går i det här kommer målet att avgöras i Högsta domstolen, sade han.

LÄS MER: "Staten borde göra upp med samerna"

Simon Matti säger att det aldrig är bra om grupper ställs mot varandra.

– Det här är ju svårt men det är väl därför det här nu avgörs i domstolen. Den här frågan har ju aldrig prövats tidigare och jag tror att många andra samebyar är väldigt intresserade av domslutet, säger Simon Matti.

Det finns cirka 50 samebyar i Sverige som säkerligen är intresserad av dagens dom som viktig av principiell karaktär. För att kunna göra samma resa som Girjas sameby har gjort krävs en diger historisk bakgrund varför det inte alls är säkerställt att alla samebyar per automatik får rätten till förvaltningen av fiske och småviltsjakt - om nu Girjas sameby får framgång i hovrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om