Fler tågsätt har varit en förutsättning för att persontrafiken på Haparandabanan ska kunna starta.
Nu har Transitio – regionernas gemensamma bolag som köper in och hyr ut tågsätt – beslutat att tilldela Norrtåg tre tågsätt som tidigare har använts mellan Uppsala och Stockholm. Fordonen är av typen Regina och levereras till norra Sverige under 2019 och 2020 för att renoveras till nyskick innan de tas i bruk.
Läs mer: Tågbrist stoppar drömmen
– Nu är vi väldigt glada. För att kunna köra till Haparanda behövde vi minst ett tåg, säger Kenneth Johansson som är chef för regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i Norrbotten.
Han uppskattar driftskostnaderna till 4,5 miljoner kronor per år och tågsätt.
– En bra affär för oss. Ett nytt tåg ligger på nästan det dubbla.
RKM har tillsammans med Region Norrbotten och kustkommunerna lobbat mot regeringen i flera år, för att få de ökade statsbidrag som behövs för att kunna sätta i gång persontrafiken. Just nu är det stiltje i diskussionen som blir aktuell igen innan regeringen lägger sin budgetproposition i höst.
Kenneth Johansson hoppas att chanserna har ökat efter att den nuvarande regeringen föreslagit för EU-kommissionen att den europeiska stomnätskorridoren Medelhavet–Skandinavien ska förlängas till Haparanda.
Att Haparandabanan är en av få sträckor i Sverige där det moderna, EU-gemensamma signalsystemet ERTMS används ser han som ytterligare ett skäl till att regeringen bör leverera.
– Det är i norra Sverige man har infört ERTMS och då borde staten gå in och bidra till de tester och försök vi jobbar med.
Alldeles oavsett dröjer det till åtminstone 2020 innan persontrafiken mellan Luleå och Haparanda eventuellt kan sätta i gång.
Däremot ska pendeltågen mellan Luleå och Boden börja rulla i april 2019. Det är en försening jämfört med det tidigare budet som löd december 2018. Den svåra vintern har avskräckt, enligt Kenneth Johansson.
– Med facit i hand är det klokare att börja i april. När man startar en process är det viktigt att det blir bra från början. Det kan komma en extrem vinter nästa år också.
Kenneth Johansson tror att linjen har potential att locka många pendlare, inte minst eftersom tågen kommer att stanna vid Sunderby sjukhus.
– Och så får vi en extra starteffekt när man bygger om 97:an, så det kommer vara trångt i trafiken. Positivt att tågtrafiken kommer i gång då.