De bekräftats av Håkan Wifvesson, regionchef inom Cliffton och Cliffton Mining, gruvsidan. Dålig lönsamhet och stängd gruva i Pajala är motiven till neddragningarna.

Cliffton är en del av Swerock, som i sin tur ägs av storföretaget Peab. Cliffton Mining har uppdrag åt bland annat gruvindustrin och är i länet omtalat för de 90-tonsekipage som fraktade järnmalmskoncentrat åt senare konkursdrabbade gruvbolaget Northland.

Det finns också andra delar av Cliffton än de som rör gruvor.

Det som sker i länet är att Cliffton avvecklar verksamheten med förmedling av transporter och maskintjänster i Luleå, Boden och Kalix. Det finns privata åkare på de här orterna och Cliffton har haft i uppdrag att hålla igång dem.

Det sker också en organisationsförändring som berör Cliffton Mining. Utvecklingsavdelningen försvinner och läggs in i produktionsdelen. Med anledning av att gruvan i Pajala inte drivs stängs Cliffton Minings verksamhet på orten. Framöver koncentreras Cliffton Minings verksamhet på gruvområdet i Norrbotten till LKAB och orterna Kiruna, Gällivare samt Svappavaara.

Hur många får gå?

– Det blir inte så stor övertalighet, vi täcker upp vakanser och på några ställen stärker vi vår organisation. Så vi bedömer att övertaligheten i Norrbotten blir åtta tjänster, plus minus en, säger Håkan Wifvesson.

Mest läst just nu:

Chocken: 50 kor mystiskt försvunna i Norrbotten

Buss körde från flyktingungdomar

Så mår kvinnan efter den våldsamma kraschen

Åkerijätten skär ner i Norrbotten

Luleåvimmel från 1999: Känner du igen någon?