Norrbottens media kunde redan i onsdags avslöja att mannen som nu misstänks i Kalamarksärendet är samme person som redan tidigt i utredningen angav Kaj Linna som enda tänkbar mördare.

Läs mer: Avslöjar: Huvudvittnet kopplas till Kalamarksmordet

Läs mer: GW om Kalamarksmordet

Läs mer: Linna positiv efter nya anhållandet

Det var 44-åringens berättelse som dåvarande åklagaren Mikael Lundquist och domstolarna stödde sig på vid de fällande domarna i tingsrätten och hovrätten 2005, i brist på såväl vittnen som teknisk bevisning som kunde binda Kaj Linna till gärningen och mordplatsen.

Därefter har det visat sig att huvudvittnets ursprungliga versioner inte var tillförlitliga.

Flera journalister, framförallt Dagens Nyheters Stefan Lisinski och poddcasten "Spår", har länge granskat fallet. I deras rapportering har det framgått att mannen har lämnat helt nya uppgifter, både gällande sina egna förehavanden vid tiden för rånmordet och i kontakterna med Kaj Linna.

Däribland har den så kallade "avvärjningsresan", när han påstod sig försöka övertala Linna att inte begå "stöten", visat sig inte stämma.

Kaj Linna själv förnekade hela tiden vad huvudvittnet uppgav och vidhöll under tidigare rättegångar att han aldrig diskuterade brottsplaner med huvudvittnet och att "avvärjningsresan" aldrig hade ägt rum.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson tog även hjälp av två egna utredare som arbetade med fallet.

I hans resningsansökan fanns bland annat en över två timmar lång film där huvudvittnet kom med en helt annan berättelse, jämfört med vad som framkom i rätten när Kaj Linna fälldes.

Allt detta bidrog till att Högsta domstolen beviljade resningen, Kaj Linnas tredje försök, i december 2016.

Nu har alltså kammaråklagaren Jens Göransson tagit beslutet att begära huvudvittnet häktad, misstänkt på sannolika skäl – den högre misstankegraden – för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån.

Detta enligt säkra och exklusiva uppgifter till Norrbottens Media.

Den misstänkte 44-åringen nekar till brott.

– Min klient förnekar all kännedom om det han har delgivits misstanke om, sa Marko Tuhkanen, mannens försvarare, till Norrbottens Media i onsdags.

Anhållandet och torsdagens häktningsframställan var sekretessbelagda men i dag – fredag – kommer förhandlingarna att ske vid Luleå tingsrätt.

Tiden för häktningen är klockan 16.00.

Kammaråklagare Jens Göransson ska medverka i förhandlingen via länk från Åklagarkammaren i Sundsvall. Göransson lämnar inga kommentarer förrän efter förhandlingen.

Vi uppdaterar.