Bildspel: Se ruinerna av Tyskmagasinen

Se läsarbilderna från Karlshäll här!

Kurirens arkiv: Bilder och texter om Tyskmagasinen

Artikelbild

Det var vid 06-tiden på lördagsmorgonen som SOS fick larm om att de två Tyskmagasinen i Karlshäll strax norr om Karlsvik i Luleå brann. Läs om larmet här!

Räddningstjänsten skickade ut patruller från Luleå, Gammelstad, Råneå, Boden och Piteå till platsen. Träbyggnaderna gick inte att rädda – allt var redan övertänt.

– Vi kunde se pelarrök från vår SOS-central här i Luleå och förstod att det var ordentligt. När vi kom till platsen var det kraftigt övertänt, säger John Moln-Teike, inre befäl vid räddningstjänsten.

Vad som brann upp i branden är än så länge oklart.

Artikelbild

– Det brukar vanligtvis finnas husvagnar i ena byggnaden. Men eftersom att det är sommar har byggnaden tömts. I den andra byggnaden ska det ha funnits gammal tågutrustning, säger John Moln-Teike.

Tyskmagasinen är två lagerbyggnader från 1912 som fått sitt namn av att de uppläts åt tyskarna under andra världskriget. Byggnaderna användes till lagring livsmedel som sedan transporterades till de tyska styrkorna i Norge.

Artikelbild

I nuläget kan man inte svara på om branden är anlagd. Räddningstjänsten kommer vara kvar under dagen och bevaka branden.

– Just nu sker eftersläckningsarbete, säger John Moln-Teike.

Artikelbild

Mest läst just nu:

Här brinner K-märkta byggnaderna i Luleå ned!

Artikelbild

5 frågor: Vad får man göra som hyresgäst?

Insatsstyrkan slog till på Hertsön i Luleå

Artikelbild

Minns du de klassiska Luleåhaken? 

Detta hände medan du sov

Artikelbild

Nu storvinst till Norrbotten

F21:s svar efter våldtäktsmisstankarna